Infuseren: Spicy Tequila.
Het infuseren van alcohol is op meerdere manieren mogelijk en ik zal hier in de toekomst dan ook een andere blog over droppen. Maar voor nu gaan we tequila infuseren met hete pepers!
Waarom? Omdat het kan! Waarom nog meer? Omdat het heerlijk is in vrijwel elke tequila cocktail!
Het infuseren gaan we doen op de meest simpele manier: voeg de pepers bij de tequila, sluit hermetisch af, wacht 24 uur en verwijder de pepers. Let’s get to it!
De pepers:
Om de zaken spannend te houden, heb ik gekozen voor 3 verschillende krachtige pepers om de tequila mee te infuseren:
- De Jalapeño. Wie kent ‘m niet? Als je van een beetje pittig houdt is dit heerlijk op je hamburger of in elk ander gerecht. Wereldwijd populair en daarom ook de meest populaire peper om tequila mee te infuseren. Deze knul heeft een gemiddelde score van 8.000 op de schaal van Scoville.
- De Habanero. Heeft naast zijn flinke heetheid ook wat zoete, fruitige tonen waardoor ze erg geschikt zijn om te combineren met chocola en rood fruit! Scoort gemiddeld 325.000 op de schaal en is dus zo’n 40 keer heter dan de jalapeño.
- De Carolina Reaper, ofwel de heetste peper ter wereld! Met een score van 1.500.000 op de schaal van Scoville is deze peper dus ruim 180 keer heter dan de jalapeño. De peper is vrijwel niet te gebruiken in de keuken en wordt voornamelijk gekocht om de reaper challenge te doen of, jawel, Spicy Tequila mee te maken!
Welk gedeelte van de pepers gebruiken we: Het zijn vooral de inwendige zaadlijsten en de interne membranen van de pepers die de heetheid bevatten. De zaadjes zelf bevatten -ondanks dat veel mensen dit wel denken- géén capsaïcine en dus géén heetheid. Het is simpelweg de vele aanrakingen met de zaadlijsten en capsaïcine klieren die ervoor zorgt dat de pitjes wel heetheid kunnen ‘dragen’. Om de gehele heetheid én de smaak van de vruchtwand van een peper mee te krijgen, kun je het beste de gehele peper gebruiken voor infusies.
Tijd voor de infusie.
Voor alle drie de pepers geldt: weeg de peper, en voeg 10x meer tequila toe.
Dus:
- Snij je peper in stukjes.
- Weeg alles (dus ook de kelk).
- Voeg 10 maal zoveel tequila toe. Dus gebruik je 10 gram peper, voeg dan 100ml tequila toe.
- Giet alles in een pot of fles.
- Sluit de pot of fles hermetisch af.
- Laat 24 uur staan.
- Giet de inhoud door een keukenzeef om de peper op te vangen.
- Geniet van je spicy tequila.
Tijd voor een kwaliteitscontrole.
Om de bruikbaarheid te testen zijn de tequila’s zowel puur op kamertemperatuur als in een ijskoude klassieke margarita gedronken. De resultaten zijn als volgt:
Jalapeño: Zoals te verwachten is de tequila gewoon lekker heet. Op kamertemperatuur komt de groene-paprika geur mee bij het nippen, maar in een margarita proef je dit niet meer en is ie echt heerlijk.
Habanero: De habanero tequila is duidelijk heter dan de jalapeño, maar zeker niet 40 keer zo heet! Op kamertemperatuur was ’t te heftig om puur te nippen, maar met ijs en een heel klein beetje zout is dit een top combinatie. Vanwege de wat fruitige en rokerige aard van de habanero zou dit een top infusie worden als je mezcal gebruikt in plaats van tequila. Dus ben of ken je iemand die van Mezcal en pittig eten houdt? Ga ‘m maken of begin te delen.
Carolina Reaper: Wow, wat heet. Alleen al bij het ruiken begonnen de puntjes van onze tong al te prikken. Dit is puur echt niet-te-genieten en was in een klassieke margarita eerlijk gezegd ook erg slecht te doen. Door ‘m aan te lengen met 300ml tequila meer is ie goed te doen, maar het overtreft nog steeds alle karaktereigenschappen van de tequila, wat gewoon zonde is.
Heerlijke cocktails maken met deze spicy tequila’s?
Gaan dan voor recepten (en nog veel meer) naar www.decocktailconsultant.nl