Tussen je veertigste en zestigste levensjaar kan de overgang beginnen. De overgang is een natuurlijke periode in het leven van iedere vrouw waarin het lichaam verandert van vruchtbaar in onvruchtbaar. Een procent van de vrouwen komt voor hun veertigste in de overgang. Wat is de overgang eigenlijk? Hoe herken je de overgang? Hoe weet je of je in de overgang bent?
Wat is de overgang?
De overgang is de periode rondom de laatste menstruatie van de vrouw. Het lichaam verandert dan van vruchtbaar in onvruchtbaar doordat de eicellen in het lichaam opraken en niet meer rijpen. In de periode voor en na de laatste menstruatie kunnen er symptomen optreden waaraan je kunt herkennen dat je in de overgang bent. De menopauze is niet hetzelfde als de overgang. De laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd.
Hoe herken je de overgang?
De overgang begint tussen het veertigste en zestigste levensjaar van de vrouw. In deze periode kunnen er symptomen optreden zoals onregelmatige menstruatie, hevigere menstruatie, meer of minder bloedverlies en opvliegers. Daarnaast kunnen er andere klachten optreden, zoals buikpijn, rugpijn of hoofdpijn. Wanneer deze klachten er al waren tijdens de menstruatie kunnen ze tijdens de overgang verergeren, verminderen of verdwijnen.
Verder kunnen er vaginale klachten optreden zoals jeuk en droogheid of juist meer vocht en slijm.
Door al deze symptomen kunnen er weer andere klachten ontstaan. Zo kan bloedarmoede ontstaan door veel bloedverlies. Bloedarmoede herken je door vermoeidheid en duizeligheid. Je kunt door de opvliegers ’s nachts vaak wakker worden of slecht in slaap komen. Hierdoor kun je overdag vermoeid zijn en daardoor kunnen zich concentratieproblemen voordoen.
Hoe herken je de overgang op zijn vroegst?
De overgang kan worden verhuld door het gebruik van voorbehoedsmiddelen zoals de anticonceptiepil of het spiraaltje. Merk jij dat je menstruatie onregelmatig wordt en krijg je daarnaast last van één van de andere symptomen zoals opvliegers, dan is de kans groot dat je in de overgang bent. Bij twijfel kun je het beste naar de huisarts gaan. Door middel van een bloedonderzoek kan deze controleren hoe hoog het FSH hormoon (Follikel Stimulerend Hormoon) in je bloed is.
Ben je jonger dan veertig en merk je dat je last krijgt van symptomen van de overgang? Het kan zijn dat je dan in de overgang bent, maar het kan ook iets anders zijn zoals een vleesboom in je baarmoeder. Je kunt dan het beste een afspraak maken met de huisarts. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Tip: Ymea