Een steeds populairder wordend contract waar binnen het bedrijfsleven steeds vaker gebruik van wordt gemaakt is het zogenaamde nulurencontract. In het merendeel van de gevallen kan er in de praktijk worden vastgesteld dat er wordt gewerkt voor een vaste werkgever. Daarbij is het zo dat er in principe wordt verwacht dat het personeelslid in kwestie elke dag op hetzelfde werkadres verschijnt. Wanneer er sprake is van een nulurenovereenkomst is dat even anders. In dat geval is het namelijk zo dat je als werknemer in principe alleen maar hoeft te werken wanneer je baas je oproept. Meer te weten komen over dit type contract? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen!
Wanneer moet je gaan werken met een nulurencontract?
Laat ons om te beginnen allereerst even kijken naar het ogenblik waarop je moet gaan werken wanneer je beschikt over een nulurencontract. Dit is het geval wanneer je werkgever je ten minste vier dagen op voorhand oproept. Gebeurt dit niet tijdig? Dan ben je in principe niet verplicht om te gaan werken. Hou er rekening mee dat bij dit type van contract ook het salaris kan verschillen. Dit gezegd hebbende is er wel sprake van een minimumloon bij dit type van overeenkomst. Hoeveel dat minimumloon precies bedraagt dien je altijd even te controleren op het ogenblik dat je zo’n contract aan zal gaan. Beschik je over een nulurenovereenkomst? In dat geval is het ook van belang om te weten dat je altijd kan rekenen op een uitbetaling van ten minste drie werkuren. Dit geldt voor alle duidelijkheid ook wanneer je in de praktijk slechts minder uren hebt gepresteerd.
Het opzeggen van een nulurencontract, hoe werkt dat precies?
Beschik je over een nulurencontract, maar wens je deze graag op te zeggen? In dat geval is het alvast belangrijk om er rekening mee te houden dat er altijd sprake is van een opzegtermijn van ten minste vier dagen. Het kan in principe gebeuren dat er in jouw CAO een kortere opzegtermijn is opgenomen. In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat die termijn leidend is. Het is bovendien enkel en alleen mogelijk om je nulurenovereenkomst tussentijds op te zeggen als dat in de arbeidsovereenkomst werd opgenomen. Dit moet je dus altijd even grondig controleren.
Interessant om gebruik van te maken of niet?
Een nulurencontract kan in de praktijk met absolute zekerheid interessant zijn om gebruik van te maken. Zoveel is zeker. Het spreekt echter wel voor zich dat het altijd ontzettend belangrijk is om er rekening mee te houden dat er hier zeer concrete voorwaarden aan verbonden zijn. Voor heel wat mensen die willen werken volgens een dergelijke overeenkomst geldt dat ze zich in de praktijk niet helemaal bewust zijn van de manier van werken bij dit type van contract. Wanneer dat ook geldt voor jou is het uiteraard van cruciaal belang om je hier grondig in te verdiepen. Alleen wanneer je dat doet kan je namelijk voorkomen dat je op een zeker moment voor vervelende verrassingen komt te staan. Wil jij een dergelijk contract opstellen? Ga dan naar www.rocketlawyer.com!