Voor heel wat Nederlanders geldt dat ze op een zeker ogenblik een brief in de bus zullen krijgen met daarop de gevreesde letter O. In dat geval betekent dit dat je een bepaalde straf hebt gekregen van het Openbaar Ministerie. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde strafbeschikking. Wanneer je voor de eerste keer een dergelijke straf krijgt zal je er op kunnen rekenen dat je van de officier van justitie een boete of een andere straf zal ontvangen. Voor heel wat mensen is het niet meteen duidelijk waar ze op dit vlak nu precies rekening mee dienen te houden. Is het ook voor jou de eerste keer dat je over een dergelijke strafbeschikking komt te beschikken? Dan zal het zeker en vast interessant kunnen zijn voor jou om aandacht te besteden aan de informatie die je hieronder aantreft.
Het ontvangen van een brief met de letter O
De eerste stap die wordt gezet wanneer je een strafbeschikking ontvangt heeft te maken met het ontvangen van een brief waarop de letter O is terug te vinden. Het gaat hierbij om een brief die je kenbaar maakt dat er sprake is van een bepaalde strafbeschikking die je werd opgelegd. In deze brief staat niet alleen te lezen hoeveel je moet betalen, maar ook tegen welke datum de boete moet worden betaald. Wordt de boete niet tijdig betaald? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat er ook bepaalde aanmaningen verzonden zullen worden. Deze aanmaningen kunnen in de praktijk ook altijd bepaalde kosten met zich meebrengen waar je waakzaam voor zal willen zijn.
Wat wanneer je een strafbeschikking aanmaning hebt ontvangen?
Heb je de strafbeschikking die je hebt ontvangen niet tijdig betaald? In dat geval zal je een aanmaning ontvangen. Voor een dergelijke aanmaning geldt dat je ze tot twee keer toe kan ontvangen. In eerste instantie zal je tot de vaststelling komen dat er bij de eerste aanmaning een extra bedrag bovenop de initiële boete zal worden aangerekend. Dit extra bedrag bedraagt 20 euro. Wordt er ook nog een tweede aanmaning verzonden? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat dit bedrag 20 procent hoger zal zijn gelegen dan het totale bedrag van de eerste aanmaning. Het spreekt dan ook voor zich dat het in de praktijk altijd van belang is om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat je in orde bent met de betaling voor je strafbeschikking. Alleen op deze manier kan je immers voorkomen dat je geconfronteerd wordt met zeer hoog oplopende (extra) kosten.
Wat wanneer je de strafbeschikking dan nog steeds niet hebt betaald?
Voor heel wat mensen geldt dat ze het niet eens zijn met de strafbeschikking die ze hebben ontvangen waardoor ze weigeren om deze te betalen. Dat is echter niet aan te raden. Je kan uiteraard altijd bezwaar aantekenen wanneer je denkt onterecht beboet te zijn geweest. Let echter wel op, wanneer je dat doet moet je wel een sterk dossier kunnen maken. Kan dat niet? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je maar weinig kans op slagen zal maken. Hoe dan ook is het zeker niet interessant om deze straf opgelegd door het Openbaar Ministerie gewoon te negeren. Zoveel spreekt echter uiteraard voor zich.
Heb je nog vragen? Klik hier voor antwoord op al je vragen.