1.Hoe werkt de traanfilm?
De traanfilm bestaat uit drie delen: een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag. Het olieachtige buitenste laagje van de traanfilm wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden. Het doel van deze olie is om te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt. Logisch. Het waterige laagje wordt geproduceerd door de traanklier. Het doel hiervan is om het oog schoon te wassen. De laatste laag is de slijmachtige laag. Dit komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt. Telkens wanneer je met je ogen knippert, wordt dit allemaal in gang gezet. Best knap.
2.Kenmerken sicca
Wanneer de traanfilm niet goed werkt, krijg je klachten. De meest bekende kernmerken van droge ogen zijn:
− branderige ogen (vaak omschreven als het gevoel dat er zand in de ogen zit)
− stekende ogen
− rode ogen
− slijmafscheiding uit de ogen
− overmatig tranende ogen (meestal doordat de tranen te waterig zijn)
− wisselend zicht
3.Aanleiding droge ogen
De aanleiding van deze klachten is niet altijd zo snel te vinden. Het kan komen door de leeftijd, vaak hebben oudere mensen meer kans op droge ogen. Maar ook door hormonale veranderingen, een ontsteking, het dragen van (andere) contactlenzen of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. En heel soms komt het door een bepaalde auto-immuunziekte, zoals de ziekte van Sjögren of andere reumatische aandoeningen.
Verder kan ook de omgeving een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een lage luchtvochtigheid, een stoffige omgeving of langdurig naar een beeldscherm kijken.
4.Behandeling droge ogen
Om de diagnose ‘droge ogen’ te kunnen stellen, is onderzoek van een optometrist of oogarts nodig. Met een spleetlamp kan deze goed naar de ogen kijken en beoordelen of de traanfilm nog goed werkt. Daarna hangt het ervan af wat precies de oorzaak is, om de juiste behandeling te starten. Als er bijvoorbeeld een ontsteking is, dan moet deze eerst aangepakt worden. Als de traanklier of het bindvlies van het oog beschadigd is, dan is het belangrijk om de irritatie zoveel mogelijk te verminderen en dus kunstmatig traanvocht toe te voegen. Eventueel kan je zelfs een beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan, maar het is ook mogelijk om de traanbuis tijdelijk of definitief dicht te maken. Dat gebeurt door middel van zogeheten traanpluggen (punctum plug). Het is maar net wat voor jouw situatie het beste werkt.