Waar kunstgras eerst alleen werd gebruikt door sportverenigingen voor op de buitenvelden, hebben steeds meer tuinen nu een stukje kunstgras liggen. Onderhoudsvriendelijk, altijd groen en in verschillende soorten te verkrijgen: wij snappen wel waarom! Juist doordat er zoveel verschillende soorten kunstgras zijn, kan het kiezen van de juiste soort voor jouw tuin een beetje overweldigend zijn. Wij vertellen je er graag wat meer over.
Wat is kunstgras?
Wat is kunstgras eigenlijk precies? Nep-gras, dat is logisch, maar waar is het van gemaakt? Kunstgras is een kunstmatig alternatief voor gras, gemaakt van plastic kunstgrasvezels en heeft een onderlaag van plastic of latex.
Om goed te kunnen begrijpen waarvan kunstgras precies wordt gemaakt, beginnen we bij de onderlaag: de backing. De zwarte onderlaag waarin de kunstgrasvezels worden vastgezet, ook wel tuften genoemd, is opgebouwd uit latex. Hierdoor blijven de kunstgrasvezels goed op hun plek en laten deze bijna niet los. Er zijn twee soorten backings op de markt, namelijk kunstgras met een enkele backing en kunstgras met een dubbele backing. Een dubbele backing is logischerwijs van wat hogere kwaliteit, steviger en duurzamer, maar ook iets duurder dan kunstgras met een enkele backing. Kunstgras met een dubbele backing krimpt over het algemeen minder dan kunstgras met een enkele backing.
De kunstgrasvezels kunnen worden opgebouwd uit twee verschillende materialen: polyethyleen en polypropyleen. Beide vezels worden voor andere soorten grassprieten gebruikt. De lange, zachte grassprieten op een stuk kunstgras bestaan meestal uit polyethyleen. Dit materiaal is goed bestand tegen de warme zomers en koude winters én voelt zacht aan. De kortere, krulvezels van kunstgras worden gemaakt van polypropyleen. Deze vezels zijn, in tegenstelling tot de lange grassprieten, niet heel zacht en juist wat stugger. Deze stugge grasvezels zijn nodig om de lange sprieten mooi rechtop te houden en zorgen voor een hoge veerkracht. Hoe veerkrachtiger het kunstgras is, hoe langer de levensduur zal zijn. Beide vezels zijn dus belangrijk!
Voor- en nadelen van kunstgras
Waar het niet hoeven maaien van kunstgras voor de één een voordeel is, is dit voor de ander juist een nadeel. Je hebt niet de geur van vers gemaaid gras, maar ook niet de rommel én je hoeft er natuurlijk geen energie en tijd in te stoppen. Het is dus maar net wat je zelf belangrijk vindt.
Kunstgras is over het algemeen duurder per vierkante meter dan echt gras. Natuurlijk is de prijs van kunstgras afhankelijk van de kwaliteit. De prijzen kunnen erg uiteenlopend zijn. Bedenk daarom vooraf goed wat je er precies aan uit wil geven en wat je wensen zijn.
Kunstgras is verder redelijk onderhoudsvrij. Het is wel belangrijk om het kunstgras bladvrij te houden. Wanneer er veel bladeren op het gras liggen, neemt het risico op onkruidgroei in het kunstgras toe. Dit komt doordat er dankzij de gevallen bladeren een voedingsrijke bodem ontstaat, waar het onkruid op gaat groeien. Om het kunstgras zo lang mogelijk mooi te houden, houd je het dus bladvrij.
Wel of geen kunstgras?
De keuze voor echt gras of kunstgras is voor iedereen anders. Afhankelijk van het aantal vierkante meters, kan kunstgras een flinke investering zijn. Laat je daarom adviseren door echte experts, zoals de vakmensen van www.gardensense.nl. Wat vind jij belangrijk en hoeveel wil je aan de tuin uitgeven? Er bestaan veel verschillende soorten kunstgras, dus verdiep je er goed in voordat je een definitieve keuze maakt.