Manieren om koorts te meten
Wanneer uw lichaamstemperatuur boven de 38°C uitkomt, wordt er gesproken over koorts. Koorts is een natuurlijke reactie van uw lichaam wanneer er sprake is van een infectie door een virus. Door een verhoging van uw temperatuur worden deze virussen bestreden doordat uw lichaam antistoffen aanmaakt. Koorts is in veel gevallen onschuldig, maar het is wel verstandig om uw lichaamstemperatuur te meten. Hoe kunt u het beste koorts meten?
Soorten thermometers
Koorts is enkel meetbaar met een lichaamsthermometer. Thermometers zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten, en hebben allen hun eigen voor- en nadelen. De meest bekende koortsthermometer zijn:
- Staafthermometers
- Oorthermometers
- Voorhoofdthermometer
Deze 3 soorten koortsthermometers komen het vaakste voor, en worden ook gebruikt in ziekenhuizen, zorginstellingen en voor thuisgebruik.
Tegenwoordig zijn er ook speenthermometers voor baby’s en koorts-strips (temperatuur-strips voor op het voorhoofd). Deze manieren van koorts meten zijn totaal niet betrouwbaar om koorts te meten, en worden dan ook niet aangeraden.
Staafthermometer
Een staafthermometer is de verreweg de meest betrouwbare manier om koorts te meten. Deze thermometers waren vroeger gemaakt van glas, gevuld met kwik. Kwikthermometers worden tegenwoordig niet meer geproduceerd, vanwege de veiligheid. Deze thermometers zijn tegenwoordig vervangen door digitale modellen.
Een digitale staafthermometer heeft dezelfde werking als een analoge (kwik) thermometer, en heeft dezelfde nauwkeurigheid. Het enige nadeel van een staafthermometer is het meetcomfort en de meettijd. De plekken om een staafthermometer te gebruiken zijn via de anus (rectaal), onder de oksel (axillair) of in de mond onder de tong (oraal).
De meest betrouwbare koortsmeting krijgt u door een staafthermometer anaal te gebruiken, waarbij de meetpunt wordt geplaatst in de anus. Deze manier is niet comfortabel, maar wordt nog altijd gebruik, vooral bij jonge kinderen. De meettijd is afhankelijk per thermometer maar ligt in veel gevallen tussen de 1 minuut en 10 minuten.
Oorthermometer
Het oor is een uitstekende plek om koorts te meten. Een meting via het oor is vele malen comfortabeler, en is in veel gevallen sneller, vaak al binnen enkele seconden. Het oor is juist zo’n goede plek om uw temperatuur te meten doordat het trommelvlies is verbonden met het temperatuur regelsysteem van uw lichaam, de hypothalamus.
Om een betrouwbare koortsmeting te kunnen krijgen met een oorthermometer is het belangrijk om schone oren te hebben (geen overtollige oorsmeer), droge oren (water beïnvloed de temperatuur) te hebben en uw gehoorhang moet vrij zijn. In uw oor zit een gehoorgang welke een licht kromming heeft.
Wanneer u koorts wilt meten met een infrarood oorthermometer is het verstandig om uw oor iets op te liften, zodat de kromming uit de gehoorgang gaat. Hierdoor komt de infraroodstraling direct op uw trommelvlies uit, waardoor de exacte lichaamstemperatuur kan worden bepaald.
Voorhoofdthermometer
Een vrij nieuwe manier om koorts te meten gebeurd met een zogenoemde voorhoofdthermometer. Deze infrarood thermometers zijn iets minder betrouwbaar, maar bieden de meeste voordelen. Zo maken de meeste voorhoofdthermometer geen fysiek contact met de huid, wat duidelijke hygiënevoordelen met zich mee brengt.
Een voorhoofdthermometer werkt ook met infrarood en kan naast lichaamstemperatuur ook worden gebruikt voor oppervlakte- en omgevingstemperatuur metingen. Dit kan erg handig zijn om bijvoorbeeld voedingstemperatuur of kamertemperatuur te meten.
De betrouwbaarheid van een thermometer voor het voorhoofd is juist minder goed, doordat er “lucht” tussen de infrarood sensor en de huid zit. In veel gevallen worden dit gecorrigeerd in de thermometer, wat het een zeer populaire thermometer maakt. Deze thermometers worden momenteel enorm veel gebruikt in ziekenhuizen, controleposten en bij grote bedrijven om snel koorts te kunnen meten bij een eventuele Corona besmetting.